خانواده به عنوان کوچکترین هسته یک جامعه تعریف شده است. این تعریف کلاسیک در سالهای اخیر با تغییراتی روبرو شده است. در این گزارش تصویری به وضعیت خانواده در آلمان پرداختهایم:
تعریف سازمان ملل از خانواده
سازمان ملل متحد خانواده را چنین تعریف میکند:«خانواده یا خانوار به گروه دو یا چند نفرهای اطلاق میشود که با هم زندگی میکنند؛ درآمد مشترک برای غذا و دیگر ضروریات زندگی دارند و از طریق خون، فرزندخواندگی یا ازدواج، با هم نسبت دارند. در یک خانواده ممکن است یک یا چند خانواده زندگی کنند، تمام خانوارها، هم خانواده نیستند.»
شمار خانوادههای آلمانی بر اساس فرزند
طبق آخرین آمار اعلام شده مربوط به سال ۲۰۲۰ در آلمان ۱۱ میلیون و ۵۵۶ هزار خانواده زندگی میکنند. ۵ میلیون و ۹۲۰ هزار خانواده تک فرزند هستند. ۴ میلیون و ۲۱۳ هزار خانواده دارای دو فرزند و یک میلیون و ۴۲۳ هزار خانواده دیگر دارای ۳ فرزند یا فرزندان بیشتری هستند.
زندگی مشترک
در آلمان ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار زوج “ازدواج نکرده” با هم در زیر یک سقف زندگی میکنند که بسیاری از آنها دارای فرزند مشترک هستند. .
خانواده “تک سرپرست”
در آلمان ۲ میلیون و ۶۰۶ هزار خانواده زندگی میکنند که “تک سرپرست” هستند. در تنها ۱۱ درصد خانوادههای تک سرپرست، کودکان نزد پدر زندگی میکنند.
“خانواده ناتنی”
با ازدواج مجدد افراد “مطلقه” دارای فرزند خانواده ناتنی یا “Patchwork-Family” تشکیل میشود. گرچه همه افراد مطلقه دوباره ازدواج نمیکنند یا دارای فرزند نیستند با این حال تخمین زده میشود که بین ۷ تا ۱۳ درصد خانوادههای آلمانی را خانوادههای ناتنی تشکیل میدهند.
“خانواده همجنس”
شمار “خانوادههای رنگین کمان” که از زوجهای همجنسگرا با حداقل یک کودک تشکیل شده از ۳ هزار خانواده در سال ۱۹۹۶ به ۹ هزار و ۵۰۰ خانواده در سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است.
خانواده پر فرزند
براساس تعریف، خانوادههایی که حداقل سه فرزند داشته باشند به عنوان خانوادههای “پرفرزند” محسوب میشوند. در آلمان در حال حاضر یک میلیون ۴۰۰ هزار خانواده پرفرزند و یا در مجموع ۷ میلیون نفر در خانواده پرفرزند زندگی میکنند.
خانواده بزرگ
براساس تعریف، خانواده بزرگ به خانوادهای گفته میشود که در آن حداقل سه نسل (پدر و مادر بزرگ / پدر و مادر به همراه فرزندان) با هم زندگی کنند. در آلمان در سال ۱۹۹۵ بیش از ۳۵۰ هزار خانواده بزرگ وجود داشت که با روندی کاهشی در سالهای اخیر به ۲۶۶ هزار خانوار رسیده است.
سن فرزندآوری
سن تشکیل خانواده در آلمان افزایش یافته است. بسیاری از جوانان نخست میخواهند تحصیلات آکادمیک خود را به پایان برسانند و پس از آن چند سالی کار کنند. بدین صورت در آلمان سن فرزندآوری زنان بطور متوسط ۳۰ سال و مردان ۳۵ سال است.
آمار ازدواج و طلاق
آمار مربوط به سال ۲۰۲۰ آلمان با توجه به پاندمی کرونا، تعطیلی کلیساها و دفاتر عقد در شهرداریها هنوز منتشر نشده و در صورت انتشار هم احتمالا با کاهش شدیدی همراه است. آخرین آمار یک سال “عادی” مربوط به ۲۰۱۹ است که در این سال ۴۱۶ هزار و ۳۴۰ مورد ازدواج و ۱۴۹ هزار و ۱۰ مورد طلاق به ثبت رسیده است.
متوسط دوام ازدواجها
اگر متوسط دوام ازدواجها در آلمان در سال ۲۰۰۸ اندکی بیش از ۱۴ سال بود، این میزان در سالهای گذشته دائما افزایش یافته و در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ به ۱۵ سال نیز رسیده است. در سال ۲۰۱۹ متوسط دوام ازدواجها در آلمان با اندکی کاهش به ۸/ ۱۴ سال رسیده است.
کمک هزینه فرزند
دولت آلمان به فرزندان همه خانوادهها از لحظه تولد تا سن ۱۸ سالگی و در صورت ادامه تحصیل یا کارآموزی تا ۲۵ سالگی کمک هزینه فرزند پرداخت میکند. این کمک هزینه از اول ژانویه سال ۲۰۲۱ افزایش یافته و به ۲۱۹ یورو به هر فرزند در خانوادههای دو فرزندی، ۲۲۵ یورو به هر فرزند در خانوادهای ۳ فرزندی و ۲۵۰ یورو به هر فرزند در خانوادههای دارای چهار فرزند یا بیشتر تعلق میگیرد.
کمکهای دولتی به خانوادهها
در کنار کمک هزینه فرزند، دولت آلمان از مجموعه تمهیدات دیگری همچون پرداخت مالیات کمتر یا “کمک هزینه والدین” (Elterngeld) برای کمک به خانوادهها در این کشور استفاده میکند. این کمک هزینه تا ۸۰ درصد حقوق یکی از والدین که با مرخصی شغلی به مراقبت از نوزاد میپردازد را شامل میشود و تا ۱۴ ماه ادامه مییابد.
حق مهد کودک
طبق قانون مربوط به سال ۲۰۱۳ هر کودک در آلمان از حق استفاده از مهد کودک برخوردار است. ۹۳ درصد کودکان بالای سه سال در آلمان در مهد کودک ثبت نام شدهاند.
خانهداری یا کار؟
شمار زنانی که علیرغم داشتن کودک به شغل و کار خود ادامه میدهند طی ده سال گذشته در آلمان افزایش یافته و از ۴/ ۶۵ به ۹/ ۷۳ درصد رسیده است. مردان آلمانی هم همچنان به ایفای”نقش کلاسیک” خود ادامه میدهند و شمار مردانی که در ده سال گذشته شاغل بودهاند از ۲/ ۹۱ درصد به ۴ / ۹۲ درصد رسیده است.
این مجموعه برداشتهای آماری اخیر از خانواده در آلمان میباشد .
دویچه وله
اولین باشید که نظر می دهید