در ایران سال 89 هستیم، سال ها از زمانی که عروسی ها در خانه، حیاط، پارکینگ، باغ شخصی و… برگزار می شد گذشته است.
امروز دیگر کف انتظار زوج ها، اوج انتظار زوج های دو دهه قبل یعنی برگزاری عروسی در تالار یا همان «باشگاه» سابق است.
14 تا 27 و گاه 30 میلیون تومان، هزینه برگزاری تنها یک شب عروسی است. پولی که می شود با آن یک آپارتمان رهن کرد، یا یک آپارتمان نقلی در اطراف تهران با آن خرید. کف هزینه ها یعنی 6 میلیون قیمت خرید یک اتومبیل شخصی است، که نه برای یک شب، که برای سال ها می تواند همراه یک زوج باشد.
اینها برای خانواده های افسانه ای نیست، آنها دیگر به سالن های تهران فکر نمی کنند، بعضی ها حتی سراغ جشن در دبی و ترکیه رفته اند.
در تهران گران ترین منو برای هر نفر در بین هتل ها به هتل اوین اختصاص دارد، در این هتل صاحب مراسم برای هر نفر میهمان باید حدود 83 هزار تومان پرداخت کند. ارزانترین آنها هم هتل المپیک است که می شود با هر نفر 18.5 هزار تومان سر و ته ماجرا را هم آورد.
در بین سالن های معروف تهران، باشگاه فرمانیه با هر نفر 61 هزار و 500تومان، گرانترین سالن است(البته برخی خدمات ویژه قیمت هر نفر را گاه تا بیش از 100 هزار تومان هم می برد) ارزان ترین سالن هم بین سالن های نام دار تهران، زیتون الهیه است که با نفری 8 هزار تومان هم می شود در آن عروسی گرفت. این تالار بیشتر مورد استفاده بازاری ها است و تنوع قیمت در آن چشم گیر است، یعنی از 8 هزار تومان تا 23 هزار تومان برای هر نفر می شود در آن عروسی برگزار کرد.
پول بیشتر، عروسی امن تر!
برای برخی از خانواده های ایرانی، حواشی یک مراسم عروسی این روزها از خودش مهم تر شده، اینقدر که هماهنگی و برنامه ریزی برای یک عروسی مفصل برای خود عروس و دامادها تبدیل به کاری سخت و طاقت فرسایی شده است.
در این میان در برخی از خانواده های ایرانی حضور در عروسی های مختلط، شرب خمر در حاشیه مراسم و… معمول است ؛ بدیهی است در جامعه ای که حضور در چنین میهمانی هایی جرم محسوب می شود، عروسی گرفتن این چنین، مثل راه رفتن روی لبه چاقو می ماند! کافی است نیروی انتظامی سر برسد و میهمانان را دستگیر کند و … همه چیز بهم می ریزد ؛ به همین دلیل است که برگزار کنندگان این قبیل مهمانی ها ، ارقام کلانی را از خانواده های عروس و داماد می گیرند تا به اصطلاح بتوانند امنیت مراسم را تأمین کنند!
شاید به همین دلیل است که شرکت ها و دفاتر برگزاری مراسم و مجالس هر روز بیشتر در سطح شهر به چشم می خورند. مراکزی که بعد از توضیح زیاد شما را متقاعد می کنند که کافی است به اندازه توقع تان از جشن به آن ها پول کافی پرداخت کنید و بعد دیگر خیالتان از بابت همه چیز راحت باشد. آن ها معمولا ادعا می کنند جز لباس عروس و آرایشگاه، بقیه چیزها مثل تزیین ماشین، سفره عقد، میکاپ آرتیست داماد، شام، پذیرایی، فیلمبرداری و ساخت کلیپ، موسیقی و … همه با خودشان است!
دختر و پسرهای جوانی که می خواهند مراسمشان متفاوت باشد و هیچ وقت از یاد فامیل و دوست و آشنا نرود بیشتر به این شرکت ها مراجعه می کنند.
عروسی های مختلط، باغ، بیش از هفت نوع غذا، میزهای پذیرایی بزرگ، سفره خانه و چای و قلیان، سرو کردن انواع اسنک ها و نوشیدنی های متنوع، گروه های موسیقی حرفه ای و بزرگ با خواننده های معروف و… خدماتی هستند که یک شرکت نسبتا معروف برگزاری مجالس در خیابان دولت تهران ادعا می کند که می تواند به بهترین شکل آن ها را ارائه دهد،
آنها حتی از آبروی کلانتری ها هم مایه می گذارند و با گرفتن 4 میلیون تومان پول اضافی ، مدعی می شوند که دیگر کسی از پلیس مزاحم جشن شان نخواهد شد ؛ ادعایی که البته پلیس تکذیب می کند و بر برخورد با هر گونه مراسم نامتعارفی تاکید می نماید.
اما شرکت دیگری که به اندازه قبلی معروف نیست می گوید نمی تواند قول صد در صد بدهد که تا آخر مراسم با گشت و پلیس محلی مشکلی نداشته باشند، ولی تا به حال هنگام برگزاری مراسم هایشان با مشکل جدی برخورد نکرده اند.
عموما این شرکت ها عروسی ها را از 2 و 4 میلیون تومان به صورت عادی تا بالای 20 میلیون تومان با خدمات ویژه در باغ های اطراف تهران برگزار می کنند. مواظب باشید! 4 میلیون یعنی هزینه ابتدایی و کف ماجرا، این به آن معنا نیست که هزینه شام، میوه و شیرنی و… هم در همین 4 میلیون تومان لحاظ شده است.
مهشید و سامان و مهشیدها و سامان ها
عروسی گرفتن در سالن های بزرگ هتل های چهار و پنج ستاره این روزها بیشتر از گذشته باب شده است. می توانید نگران شام و پذیرایی نباشید و فقط به تنوع غذا و پذیرایی و آسایش میهمانان فکر کنید. اما هزینه ی گرفتن عروسی در هتل حق انتخاب شما را محدود می کند. هر هتل معمولا پنج منو در اختیار عروس و دامادها قرار می دهد که می توانند یکی را انتخاب کنند.
گرانترین آن ها معروف به منو های ممتاز و مخصوص است، با تنوع غذاها و کیفیت بهتر، ارزانترین منو هم معمولا یک پکیج است شامل چهار یا پنج غذایی که در مقایسه با منوی ممتاز که حداقل بره درسته بریان شده، شیر ماهی تزیین شده و رولت گوشت و… را دارد بسیار معمولی به نظر می آید. زرشک پلو با مرغ، باقالا پلو با گوشت و شیرین پلو از معمول ترین غذاهای منوی ارزان هتل ها هستند، بدون تزیین خاص میز با حضور یک یا چند بره بریان شده.
وقتی برای برگزار کردن مراسم عروسی در سالن یک هتل سعی می کنید یکی از منوهای مخصوص، متوسط یا ارزان را با توجه به بودجه ای که در نظر دارید انتخاب کنید، توجهتان را به این مسئله جلب می کنند که هر چه منوی ارزان تری را انتخاب کنید درصد گوشت غذاها و کیفیتشان کمتر می شود و شما با اینکه قرار است چند برابر یک عروسی معمولی پول خرج کنید اما نگران می شوید که نکند پذیرایی خوب نباشد و آبرو ریزی شود.
لوکس بودن جشن عروسی که در هتل برگزار می شود بیش از هر چیز دیگر به چشم می آید.
مهشید و سامان که خواستند نام خانوادگیشان را ننویسیم زوجی هستند که قرار است اواخر تابستان امسال مراسم ازدواجشان را در یکی از هتل های چهار ستاره تهران جشن بگیرند. مهشید و همسرش هر دو مهندس کامپیوتر هستند و روی هم هر ماه حدود 3 میلیون تومان درآمد دارند.
مهشید فکر می کند وقتی در فامیل بیشتر عروسی ها بالای 20 میلیون خرج بر می دارد، چطور می تواند مثلا با 10 میلیون تومان یک عروسی آبرومند بگیرد؟ او فکر می کند اگر فامیل دیگری داشت شاید این کار شدنی بود اما الان یک عروسی کم خرج و معمولی حتی می تواند بی احترامی به میهمانان به حساب بیاید!
در این میان سالن های پذیرایی حکایتی جدا دارند. هر قشری از جامعه با هر سطح درآمدی که باشد می تواند قسمتی از شهر سالنی را پیدا کند و برای برگزاری مراسم عروسی با آن قرارداد ببندد. پذیرایی در سالن ها بسته به اینکه در کدام منطقه شهر واقع شده باشد متفاوت خواهد بود. گاهی با نفری 5هزار تومان و یک نوع غذا ، 100 نفر میهمان در نقطه ای از شهر در یک سالن پذیرایی شام عروسی می خورند و گاهی در نقطه ای دیگر با نفری 50هزار تومان، بیش از 400 نفر میهمان با بهترین مواد غذایی و متنوع ترین میز شام و دسر پذیرایی می شوند.
همه این ها جشن عروسی زوج هایی هستند که قرار است عروس و داماد از آن ضیافت به بعد، با هم زیر یک سقف زندگی کنند. با این تفاوت که شرایط مالی بعضی از آن ها باعث می شود هر چند میلیون که برای مراسمشان خرج می کنند اصلا برایشان مهم نباشد و همه مخارج عروسی از قیمت یکی از اتوموبیل هایشان کمتر شود، و بعضی دیگر دست به دامن هر دوست و آشنایی می شوند که چند هزار تومان بیشتر قرض کنند و عروسی شیک تری بگیرند! پولی که اگر اینجا خرج نمی شد شاید می توانست پول پیش خانه بهتری باشد. و حالا از فردای عروسی به جای شروع یک زندگی آرام باید نگران پس دادن قرض ها بود.
به نظر می رسد، فرهنگی در جامعه ما شکل گرفته، به خوب یا بد بودنش کاری نداریم.اما باید دید، این فرهنگ چرا چنین عمومیت پیدا کرده است که دیگر نسبیت خود را از دست داده است. چرا باید خانواده ای از قشر متوسط خود را به دردسر بیندازند تا عروسی چندین برابر بالاتر از حد بضاعت خود برگزار کند و بعد هم مصیبت آن چند ساعت را سال ها بر خود تحمیل کنند: یک شب، سه ساعت و بعد هفت و ده سال قسط، زیربار بدهی رفتن و سال ها تحمل هزینه آن یک شب.
عصر ایران ؛ عروسی در فرهنگ ایرانی ، فقط یک کارکرد ندارد، این یک مراسم عادی نیست. شادی کردن را می توان با انواع راه ها امتحان کرد، اما حواستان را جمع کنید، این یک «رسم» است. رسمی که اتفاقا در سال های اخیرارتقاء ژنتیکی هم پیدا کرده و به غولی تبدیل شده، که برای بعضی ها شکست دادنش کار سختی است. هستند کسانی که وام های مضاربه ای می گیرند تا یک شب «آبرو داری»! کنند و یک عمر کمرشان زیر بازپرداخت قسط این آبرو داری شکسته شود.…..
اولین باشید که نظر می دهید