.سالهایی كه ایران متاثر از تغییر و تحولات جامعه جهانی حدود سالهای 41 تا 56 سازمان تحدید موالید را تاسیس كرد. با آغاز دفاع مقدس فعالیت این سازمان متوقف شد اما از سال 68 با پایان جنگ بار دیگر برنامههای جمعیت و تنظیم خانواده مورد بررسی مسئولان جمهوری اسلامی قرار گرفت.سال 69 سازمان جمعیت و تنظیم خانواده به صورت جدی مورد بررسی قرار گرفت تا اینكه اردیبهشت سال 70 این تحدید موالید در مجلس مطرح و سرانجام قانون جمعیت و تنظیم خانواده 2 خرداد 70 تایید و تصویب و همان سال به سازمانهای مربوطه از جمله وزارت علوم و آموزش و پرورش برای تهیه كتابهای دانشگاهی ابلاغ شد.كتاب تنظیم خانواده پس از اصلاحات متعدد از سوی كارشناسان علوم، امسال با تغییرات جدید به دانشجویان ارائه شد.
اما اكنون براساس خبر معاون آموزش و پژوهش مركز امور زنان و خانواده ریاستجمهوری قرار است كه از ترم جدید كتابی كاملا متفاوت برای دانشجویان تدریس شود.
به گفته سجادی،كاهش جمعیت موجب نگرانی شده و رویكرد دولت دهم این است كه با كاهش جمعیت و تولد كمتر مبارزه كند؛ به همین دلیل كتاب «روانشناسی ازدواج و شكوه همسرداری» كنترل جمعیت را به دانشجویان آموزش نمیدهد و به جای موضوع پیشگیری از بارداری، مسائل ارزشی را مطرح میكند و اقدامات لازم انجام شده است تا این كتاب از ترم بهمن در دانشگاههای سراسر كشور تدریس شود.
علیرضا مصداقینیا، معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان پیشتر در واكنش به احتمال حذف این واحد درسی گفته بود: این امر مخل سلامت خانواده خواهد بود.
او وجود این واحد درسی را نهتنها در كاهش ابعاد خانواده كه در بهبود وضعیت سلامت مادر و خانواده دیده میشود و وزارت بهداشت با هر تصمیمی كه مخل این دید باشد، مخالف است.
به گفته او، ممكن است گفته شود كه آنچه بهعنوان تنظیم خانواده در دانشگاهها تدریس میشود جامعه را به هدف مورد نظر نمیرساند كه در آن صورت باید در چگونگی اجرا و آموزش آن تجدیدنظر شود، نه اینكه آن را حذف كرد.
با این حال، معاون آموزش و پژوهش مركز امور زنان و خانواده ریاستجمهوری با بیان اینكه كنترل جمعیت و راههای پیشگیری از بارداری دیگر به دانشجویان آموزش داده نمیشود به فارس گفت: كتاب «روانشناسی ازدواج و شكوه همسرداری» به چاپ رسیده و از ترم بهمن آماده تدریس در دانشگاهها به جای كتاب «جمعیت و تنظیم خانواده» است؛ نامهنگاریهای لازم را نیز در این زمینه با وزارت علوم انجام دادهایم.
سجادی معتقد است كه رویكرد «كتاب جمعیت و تنظیم خانواده» دولت اصلاحات بود و بر پیشگیری از زاد و ولد و افزایش جمعیت تاكید داشت. به گفته او، رویكرد دولت اصلاحات، كاهش جمعیت ایران بود كه از این جهت پیشگیری از بارداری را در بین زنان رایج كرده و آنها را تشویق به اشتغال بیشتر میكرد و با رونق دادن مهدهای كودك، فاصله بین مادر و فرزند را افزایش داد.
معاون آموزش و پژوهش مركز امور زنان و خانواده ریاستجمهوری درتشریح مزایای كتاب جدید را گفت: كتاب «روانشناسی ازدواج و شكوه همسرداری» بر تفاوتهای میان زن و مرد به لحاظ جسمی، روحی و عاطفی و بازخوردهای این تفاوتها تاكید دارد و ازدواج را به عنوان راهی برای رسیدن به كمال طرح میكند؛ این كتاب همچنین معیارهای انتخاب یك همسر خوب را عنوان كرده و به دانشجویان معیارهای انتخاب همسر مناسب را با توجه به احكام اسلام و آیات قرآن آموزش میدهد.
به گفته او، این كتاب دارای بخشهای مختلفی از جمله تعامل اجتماعی، تعامل فرهنگی و تعامل اقتصادی است و نكاتی را بیان میكند كه دانستن آن برای یك دانشجو ضروری است؛ در حالی كه براساس كتاب قبلی، نیازی نبود تا دانشجو این مسائل را بداند و در حالی كه او در انتخاب همسرش مانده بود و نمیدانست كه چگونه باید همسر مناسب خود را انتخاب كند، راههای پیشگیری از بارداری به او آموزش داده میشد.
درس «تنظیم خانواده» از دروس دانشگاهی حذف شد تا آموزش همسرداری جایگزین آن شود. معاون آموزش و پژوهش مركز امور زنان و خانواده ریاستجمهوری با اعلام این خبر، كتاب جایگزین را معرفی كرد:« از ترم بهمن، كتاب «روانشناسی ازدواج و شكوه همسرداری» در دانشگاههای كشور تدریس میشود.»
به نوشته تهران امروز زهرا سجادی، مهمترین دلیل این تغییر را نگرانی درباره كاهش جمعیت و پیشگیری از بارداری، تشویق زنان به اشتغال و رونق مهدهای كودك و ایجاد فاصله بین مادر و فرزند دانست.
اكنون یك دهه از تهیه كتاب تنظیم خانواده میگذرد. این كتاب براساس سالها پژوهش و مطالعه در سال 70 به دروس دانشگاهی اضافه شده است. به پیشنهاد كارشناسان حوزه آموزش قرار بود كه این كتاب در مقاطع راهنمایی و دبیرستان هم تدریس شود. تاریخچه شكلگیری این كتاب به سالها پیش برمی گردد
اولین باشید که نظر می دهید